Utredning i syfte att förenkla fåmansaktiebolagsreglerna (s.k. 3:12-reglerna)
Bakgrund
Regeringen beslutade i maj 2022 om att tillsätta en utredning i syfte att förenkla fåmansaktiebolagsreglerna (s.k. 3:12-reglerna). Det ursprungliga förslaget skulle presenteras den 30 november 2023 men på grund av två tilläggsdirektiv presenterade utredningen sitt förslag den 3 juni 2024.
Utredningens förslag
Förslaget fokuserar huvudsakligen på att förenkla reglerna för beräkning av gränsbeloppet som sätter gränsen för hur stor del av utdelning och kapitalvinst som får beskattas till 20 procent. Därutöver föreslår utredningen ändrade kvalifikationsregler. Nedan följer en redogörelse av utredningens huvudsakliga förslag.
- Ett grundbelopp för beräkningen av gränsbeloppet motsvarade 4 inkomstbasbelopp (”IBB”) (304 800 kr för 2024). Grundbeloppet begränsas till max ett belopp per individ och år. Delägare som äger andelar i flera företag ska fördela grundbeloppet utifrån ägd andel i respektive företag.
- Utöver grundbeloppet, enligt ovan, ska delägare också kunna tillgodogöra sig ett lönebaserat utrymme (vilket fortsatt ska motsvara 50 procent av kontant utbetalda löner i företag och dess dotterföretag). Lönebaserade utrymmet ska fördelas på delägarens andelar i företag. Från det lönebaserade utrymmet ska ett löneavdrag om 8 IBB göras för varje delägare.
- Gränsbeloppet ska därutöver öka med statslåneräntan + 9 procent beräknat på omkostnadsbelopp över 100 000 kr. Har man lägre ett omkostnadsbelopp ska gränsbeloppet inte räknas upp.
- Ränteuppräkning på sparat gränsbelopp slopas.
- Dagens löneuttagskrav och kapitalandelskrav slopas. Istället för ett löneuttagskrav införs istället ett löneavdrag om 8 IBB.
- Ett gemensamt takbelopp för tjänstebeskattning för utdelning och kapitalvinst om 90 IBB. Takbeloppet gäller under beskattningsåret och de två föregående beskattningsåren beaktas. Det föreslås vara fråga om en rullade treårsperiod.
- Karenstiden kortas ned med ett år. Karenstiden föreslås motsvara innevarande år och fyra föregående beskattningsår.
- Den största förändring gällande andelsbyte är hur löneunderlag ska beräknas. Förslaget innebär att löneunderlag får beräknas för hela året som andelsbytet sker.
- Kontrolluppgiftsskyldigheten utökas. Förslaget innebär att ett företag varje år ska lämna kontrolluppgifter för fysiska personer och dödsbon avseende antalet andelar som de äger vid beskattningsårets ingång, hur stor del av det totala antalet andelar i företaget som de äger och förändringar av andelsinnehavet under beskattningsåret.
- Kravet om 30 procent utomstående ägande för utomståenderegeln tillämpning fastslås.
- Ett snävare närståendebegrepp föreslås genom att exkludera syskon, syskons make, syskonbarn- och barnbarn från närståendekretsen. Syskon m.fl. föreslås således att betraktas som utomstående.
Det är positivt att förslaget förefaller innebära flera förenklingar av dagens komplicerade regelverk. Reglerna föreslås börja gälla tidigast den 1 januari 2026.
![](https://vici.se/wp-content/uploads/2024/06/2-2.jpg)