Sammanfattning av rättsfallet AD 2024 nr 78/24 – Analys av Advokatfirman VICI
Översikt över omständigheterna i målet
I ett nyligen avgjort rättsfall från Arbetsdomstolen (”AD”) hade en medarbetare blivit uppsagd från sin anställning på grund av påstådda brister i arbetsprestationen och andra misskötsamheter. Medarbetaren, som var medlem i en arbetstagarorganisation, hävdade att uppsägningen var en kränkning av föreningsrätten. AD fann dock att Bolaget hade sakliga skäl för uppsägningen och att föreningsrätten inte hade kränkts.
Rättsliga resonemang och fastställda rättsregler
Sakliga skäl för uppsägning
Enligt 7 § anställningsskyddslagen (LAS) ska en uppsägning från arbetsgivarens sida grunda sig på sakliga skäl. AD konstaterade att medarbetarens arbetsprestation under en längre tid varit betydligt lägre än vad som förväntades. Bolaget hade satt upp mål för produktiviteten som medarbetaren inte uppnådde, trots flera varningar och en handlingsplan för att förbättra prestationen.
AD fann att medarbetaren under en stor del av sin arbetstid inte aktivt arbetade, vilket innebar ett allvarligt åsidosättande av hans mest grundläggande skyldighet enligt anställningsavtalet. Detta utgjorde sakliga skäl för uppsägning.
Föreningsrättskränkning
Enligt 8 § medbestämmandelagen (MBL) ska föreningsrätten lämnas okränkt. En kränkning av föreningsrätten föreligger om en åtgärd vidtas till skada för någon på grund av att denne utnyttjat sin föreningsrätt. AD fann att det inte fanns tillräckligt stöd för att Bolaget sagt upp medarbetaren på grund av hans medlemskap i arbetstagarorganisationen eller hans fackliga engagemang. Därmed hade Bolaget inte kränkt föreningsrätten.
Bevisbörda och beviskrav
Vid uppsägning av personliga skäl ligger bevisbördan på arbetsgivaren att fullt ut styrka de faktiska omständigheter som lagts till grund för uppsägningen. AD fann att Bolaget hade presenterat tillräcklig bevisning för att styrka medarbetarens låga arbetsprestationer och omfattande icke-arbetad tid.
Helhetsbedömning
AD gjorde en helhetsbedömning av omständigheterna och fann att Bolaget hade vidtagit mindre ingripande åtgärder, såsom varningar och en handlingsplan, innan uppsägningen. Medarbetaren hade trots detta inte förbättrat sin prestation, vilket motiverade uppsägningen.